De ce Ciobănesc Românesc Carpatin?
Editia: 163 (1024) din 2008-06-30
Autor: Dr. Horatiu Stan

Romanian Sheepdog

De ce Ciobănesc Românesc Carpatin?
Pentru că este o rasă deosebită.
Câine rustic, de talie medie spre mare, măsurând la greabăn 65-73 cm la masculi şi 59-67 cm la femele. Aspectul general este acela al unui câine viguros, agil, dar niciodată greoi. Aceste caracteristici sunt neîndoielnice, dată fiind apartenenţa sa la grupul câinilor de tip lupoid. Culoarea lupie, sură, îi conferă un farmec deosebit. Nu este un câine care să-ţi sară în ochi la o expoziţie, dar dacă privirea zăboveşte asupra lui preţ de câteva clipe, atunci vei simţi nevoia să-l priveşti din nou şi în cele din urmă, te va cuceri definitiv.
Câine de pază înnăscut şi curajos, se remarcă prin ataşamentul instinctiv, necondiţionat, faţă de turme şi faţă de „stăpânul” său. Este un câine cu un comportament demn, calm şi echilibrat. Inteligenţa nativă îi permite să înţeleagă repede ce i se cere. Ochii lui migdalaţi, uşor oblici, nu prea mari în raport cu dimensiunile craniului au o culoare brun închisă. Sunt ochii unui prieten, ai unui tovarăş de încredere atunci când priveşte „stăpânul”. „Stăpânul”, pentru că este mândru şi cu personalitate, iar în absenţa ghilimelelor, termenul nu este potrivit. Când privirea se fixează asupra duşmanului, coama se zburleşte, corpul se încordează şi capul coboară uşor spre pământ, latră şi îşi arată colţii... Pare greu de crezut, dar sentimentul datoriei acestor câini este mai puternic chiar şi decât instinctul de conservare.
Urechile nu prea mari, triunghiulare, prinse puţin mai sus faţă de linia ochiului, bine lipite de obraji, dau Ciobănescului Românesc Carpatin un aspect blând, liniştit. Cu excepţia capului şi feţelor anterioare ale membrelor, unde părul este scurt şi plat, părul este abundent pe tot corpul, de lungime potrivită. În timpul iernii, roba este frumoasă şi deasă, protejându-l de frigurile aspre din munţi. Indiferent de temperatura de afară, nu va fi niciodată nevoie să-l aduceţi în casă. Vara, odată cu venirea zilelor călduroase, blana se răreşte treptat, în aşa fel încât acest câine suportă fară probleme zilele însorite. Fără îndoială, este câinele cel mai bine adaptat condiţiilor de mediu din ţara noastră.
Pe gât, pe faţa posterioară a membrelor şi pe coadă, părul este mai lung, abundenţa sa în aceste regiuni fiind tipică. Panaşele şi coada stufoasă sunt podoabele cu care se mândresc. Masca închisă la culoare dă un aspect ceva mai dur, mai serios. O mică pată albă în preajma botului înviorează dintr-o dată atmosfera.
Este un câine de anduranţă, cu recuperare rapidă. Chiar dacă este un câine dinamic, nu face risipă de energie, dozâdu-şi bine şi eficient acţiunile. Pentru talia şi greutatea sa necesită o cantitate relativ redusă de hrană. Nu va face niciodată mofturi la vederea meniului, mâncând cu bucurie ceea ce primeşte. Iubeşte libertatea, spaţiile deschise, natura. Este sociabil, căutând compania oamenilor mari şi mici din familie, acestora din urmă permiţându-le docil să-l tragă de coadă sau de urechi. Cadoul cel mai de preţ pe care îl poate primi este o mângâiere blândă şi afectuoasă din partea „stăpânului” său.
Nu în ultimul rând, Ciobănescul Românesc Carpatin este un simbol naţional, unul din „produsele” româneşti de excepţie, cu care putem să ne mândrim în orice simfonie europeană sau mondială.
Autor: Dr. Horatiu Stan


Reproducerea parţială sau integrală, prin orice mijloace, a materialelor prezentate,
fără acordul scris al administratorilor, este interzisă
.
© 2005-2011 Designed by Claude