Originea câinelui | Teorii privind originea câinelui | Stramosi ai câinelui din paleolitic


Teorii privind originea câinelui

De-a lungul timpului au fost avansate diferite teorii privind originea câinelui.
Dintre canide cele mai apropiate rude ale câinelui, care au supravietuit erelor geologice, întilnite si astazi sunt Lupul - Canis lupus, sacalul - Canis aureus si Vulpea - Vulpes vulpes.
Fiecare dintre aceste specii, precum si altele (ex. Hiena) au fost considerate la un moment dat ca potential stramos al câinelui domestic.

Teoria descendentei din sacal
- a fost sustinuta de nume ilustre în materie de biologie ca Darwin, Linne si Dr. Konrad Lorenz, acesta din urma, pe baza dovezilor ce i-au fost aduse, s-a convertit îmbratisand teoria descendentei
din lup.
Contestata datorita diferentelor craniene mari, caractere putin asemanatore, fac pui împreuna foarte rar.
Teoria descendentei din vulpe - vulpea prezinta particularitati anatomice si psihice deosebite, diferente în ciclul de nastere (50 de zile la vulpe, 63 de zile la câine), pupila la vulpe este ovala si se închide vertical, coada mult prea lunga în raport cu capul, iar numarul de cromozomi este diferit.
Teoria descendentei din hiena - mai putin plauzibila, numarul si structura cromozomilor difera. Nu se pot încrucisa cu câinii.
Teoria pluralitatii originii - destul de improbabila datorita diferentei mari de comportament dintre sacal si lup, dar pe care partizanii acesteia încearca sa o sustina prin asemanarea exterioara a unor rase de câini cu lupul, sacalul sau vulpea.
Teoria existentei în trecut a unui câine salbatic, astazi disparut, din care ar descinde câinele domestic, teorie ce pare plauzibila, dar nu este sustinuta material de dovezi paleontologice.
Sustinatorii acestei teorii aduc drept argument existenta si în zilele noastre a unor rase de câini salbatici ca: câinele Dingo - în Australia, Dholi si Buansu în India si Nepal, Paria în Brazilia - dar care sunt câini resalbaticiti. Câinele Dingo fiind singurul carnivor din Australia este de presupus ca a fost introdus ca animal domestic si care s-a resalbaticit.
Teoria originii si descendentei din lup - este la ora actuala cea mai plauzibila si acceptata.
Sustinuta material prin existenta urmelor lupului pe toate continentele.
Câinele si lupul sunt fecunzi între ei si prolifici. - compatibilitate genetica si biologica.
Comportament si caracter asemanator, simt ierarhic, grija fata de pui, deasemenea puii de lup capturati si crescuti de mici, devin blanzi si sociabili ca si câinii, spre deosebire de vulpe care nu poate fi îmblanzita.
Cercetarile în domeniul anatomiei, fiziologiei, biochimiei si geneticii prezinta asemanarile dintre cele doua specii: conformatia cutiei craniene, identitatea formulei dentare, structura scheletului, marile aparate, numarul de cromozomi egal.
Linne da ca deosebire dintre câine si lup : cauda sinistrorum recurvata, adica coada curbata spre stânga.
        Ulterior, prin studii genetice s-au adus dovezi certe ce au condus la reconsiderarea taxonomica a lui "Canis familiaris". Astfel în 1993, Smithsonian Institute si American Society of Mammalogist au reclasificat câinele ca subspecie a lupului "Canis lupus X". Câinele a primit dupa multi ani de controverse recunoasterea originii sale nobile, fiind numit "Canis lupus familiaris".
        Robert Wayne, cel care a confirmat originea câinelui, si care a stabilit o data aproximativa (135.000 de ani) a aparitiei lui ca subspecie a lupului, a luat în studiu câini din 67 de rase, lupi din 27 de populatii (Asia, Europa, America de nord), lupi de prerie si sacali din specii diferite.
        Din acest studiu a reiesit o diferenta de 0,2 % între secventele de ADNmt lup-câine, una considerata infima în comparatie cu cu diferenta de 4% existenta între secventele de ADNmt lup-lup de prerie, care fusese considerat canida salbatica cea mai înrudita cu lupul, pâna la confirmarea câinelui ca subspecie a lupului.
        Stiinta nu mai lasa loc interpretarilor. Legat de vechile contoverse, este memorabila afirmatia lui Monty Sloan de la Wolf Park, care spunea:
"In aceasta disputa nu exista alb sau negru, exista doar nuante de gri Aguti".


Reproducerea parţială sau integrală, prin orice mijloace, a materialelor prezentate,
fără acordul scris al administratorilor, este interzisă
.

© 2005-2011 Designed by Claude